17 Μαρτίου 2015

H Κινηματογραφική Λέσχη Φοιτητών Ρεθύμνου (Κ.Λ.Φ.Ρ.) παρουσιάζει την ταινία του Jafar Panahi : The Circle (2000)Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015, στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων:
20:00 προβολή του ντοκιμαντέρ This is not a film
21:30 προβολή της ταινίας The Circle-Dayereh


Ο Jafar Panahi, ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές του Νέου Ιρανικού Κύματος, καταδικάστηκε το 2010 σε ποινή εξαετούς φυλάκισης και εικοσαετούς στέρησης εξόδου από τη χώρα, με την κατηγορία της υπονόμευσης του ιρανικού κράτους, και της συμμετοχής σε συγκεντρώσεις και προπαγάνδα εναντίον του καθεστώτος.

Τα θέματά του, εστιάζουν στη ζωή των αδύναμων υπό το καθεστώς του Ιραν, και κυρίως επικεντρώνεται στα βιώματα των γυναικών, παρουσιάζοντας μία μη στερεοτυπική εικόνα τους, καταγράφοντας- όπως λέει και ο ίδιος -την πραγματικότητα την οποία ζει. Μία τέτοια ταινία, αποτελεί και το 'The Circle', η οποία παρουσιάζει μία σειρά από γεγονότα τα οποία συνδέονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο, αποκαλύπτοντας τους ισχυρούς δεσμούς αλληλεγγύης ανάμεσα στις γυναίκες στο Ιράν.

Ο Panahi, έχει βραβευτεί πολλές φορές μεταξύ άλλων στο φεστιβάλ των Καννών και στη Berlinale, με πιο πρόσφατη του την διάκριση της 'χρυσής αρκούδας' για την καλύτερη ταινία του φεστιβάλ το 2015. Πρόκειται για την ταινία 'Τaxi' την οποία σκηνοθέτησε με απόλυτη μυστικότητα,παραβαίνοντας κάθε περιορισμό, και δείχνοντας για ακόμη μία φορά τη δύναμη της αγάπης για τον κινηματογράφο, και τη σημασία να δημιουργεί κανείς ταινίες, και να φωτίζει τις άγνωστες πτυχές της κοινωνίας στην οποία ζει.


Κ.Λ.Φ.Ρ.

Οι Δρόμοι της Ανατολής πάνε Καφενείο με παρέα τον Ομάρ Χαγιάμ!


Πάμε καφενείο;Αν, όσοι ήπιαν, μέθυσαν και τη ζωή γλεντήσαν,
δεν μπαίνουν στον Παράδεισο γιατί πολύ αμαρτήσαν,
θε να γεμίσει η Κόλαση μπεκρήδες κι εραστές
και θά 'ναι στον Παράδεισο μονάχα όσοι δε ζήσαν!


Οι Δρόμοι της Ανατολής πάνε Καφενείο με παρέα τον Ομάρ Χαγιάμ! Πέμπτη 19 Μαρτίου, στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων (Νικ. Φωκά 82, Παλιά Πόλη). Ο Πέρσης ποιητής θα βρίσκεται μαζί μας από τις 17:00-22:00, κρατώντας στα χέρια του τα περίφημα τετράστιχά του, τα ρουμπαγιάτ! Ελάτε να τον συναντήσετε και να ανακαλύψετε μια ποίηση που υμνεί τη ζωή. Τα ποιήματα του Ομάρ Χαγιάμ θα συνοδεύονται από καφέ, μπίρα, κρασί και ρακή.

Σας περιμένουμε!

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων