05 Οκτωβρίου 2016

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ – ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΛΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ


[…] η πόλη είναι μαγική
όταν φιλιόμαστε στο πάρκο δίχως φόβο
όταν δε γίνονται έφοδοι στα καφενεία και στους σινεμάδες
η πόλη είναι ασφυκτική
όταν την πνίγουν τα εθνικά ιδεώδη
η πόλη είναι ασφυκτική
όταν ξυπνάμε με εμβατήρια χακί […]

(ΩΧΡΑ ΣΠΕΙΡΟΧΑΙΤΗ- Μπαλάντα για μία λυπημένη χώρα)

Την προηγούμενη Τετάρτη 28/9 καλέστηκε αντιφασιστική συγκέντρωση  από αλληλέγγυες/-ους με τους πρόσφυγες εν όψει της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου με θέμα την επικείμενη εγκατάσταση 50 οικογενειών προσφύγων στο νομό. Η παρουσία των αντιφασιστριών και αντιφασιστών της πόλης κρίθηκε απαραίτητη δεδομένης της προγραμματισμένης διαμαρτυρίας μελών του ΣΑΟΡ (σύλλογος αλληλοβοήθειας οφειλετών Ρεθύμνου), τα  οποία προβάλλουν πλέον  απροκάλυπτα μία ρατσιστική-φασιστική στάση στο κοινωνικό πεδίο, καθώς και γνωστών Χρυσαυγιτών από το Ρέθυμνο, αλλά και την Κρήτη ευρύτερα. Η αντιφασιστική συγκέντρωση ήρθε αντιμέτωπη τόσο με το μπλοκ των φασιστών όσο και με τις τέσσερις διμοιρίες των ΜΑΤ, που κατέφθασαν από το Ηράκλειο και οι οποίες συνεργάστηκαν άψογα με τους φασίστες. Χαρακτηριστικό ήταν το στιγμιότυπο κατά το οποίο τα ΜΑΤ έφραζαν την αντιφασιστική συγκέντρωση, ενώ οι τραμπούκοι νεοναζί εκσφενδόνιζαν ανενόχλητοι γεμάτα μπουκάλια και ρόπαλα στα κεφάλια των αντιφασιστών.

Κι αν τέτοια στιγμιότυπα αποσιωπούνται συστηματικά από τα καθεστωτικά μέσα, καμία και κανείς δεν μπορεί να αποσιωπήσει ούτε την επανειλημμένη χρήση χημικών στο κέντρο της πόλης (κάποιες στιγμές μάλιστα δίπλα στο 2ο  Δημοτικό Σχολείο την ώρα που οι μαθητές βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο) ούτε τη βίαιη καταστολή των αντιφασιστών/-στριών με αποκορύφωμα το φρικαλέο σύρσιμο διαδηλώτριας από τα μαλλιά για 30 περίπου μέτρα τόσο από τα ΜΑΤ όσο και από ασφαλίτες. Μπροστά στο απάνθρωπο αυτό θέαμα οι φιλήσυχοι νοικοκυραίοι δεν προέβαλαν καμιά αντίσταση, καμιά ηχηρή αποστροφή. Και αφού τα ΜΑΤ κυνήγησαν μετά μανίας τις αλληλέγγυες/-ους με τους πρόσφυγες μέχρι την άκρη της πόλης, με συνεχή μάλιστα ρήψη χημικών, η σύμπραξη αυτή μεταξύ ΜΑΤ και φασιστών συνεχίστηκε με την ανεμπόδιστη δράση ταγμάτων εφόδου, αποτελούμενα από τους ίδιους  τους φασίστες που παραβρίσκονταν στο Δημαρχείο, να ξυλοκοπούν με σιδηρολοστούς περαστικούς στο κέντρο της πόλης. Παρά το κλίμα τρομοκρατίας που ήθελαν να διασπείρουν οι νεοναζί, το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε μεγάλη αντιφασιστική πορεία ως απάντηση στην καταστολή της αστυνομίας και το ρατσιστικό-φασιστικό μένος.

Τα τάγματα εφόδου συνέχισαν να επιτίθενται απειλώντας τις επόμενες μέρες μαθήτριες και μαθητές μέσα στα ίδια τους τα σχολεία. Το βράδυ μάλιστα της Κυριακής, 02/10,  12-15 φασίστες  τόλμησαν να αιφνιδιάσουν και να ξυλοκοπήσουν άγρια δύο νέους στην πλατεία της Μητρόπολης (ένας εκ των οποίων χρειάστηκε να νοσηλευθεί) και έπειτα τράπηκαν σε φυγή. Η δράση αυτή αποτελεί μια ενδεικτική πρακτική των νεοναζί τραμπούκων στην προσπάθεια τους να δημιουργήσουν ένα κλίμα τρομοκρατίας στο ευρύτερο αντιφασιστικό κίνημα που στέκεται αλληλέγγυο με τις κατατρεγμένες και τους κατατρεγμένους του πολέμου και υποστηρίζει την ελεύθερη μετακίνηση τους.

Ως Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων συμπορευόμαστε με το ευρύτερο ανταγωνιστικό κίνημα και προασπιζόμαστε έμπρακτα και με όλη μας τη δύναμη τον αντιφασιστικό αγώνα. Η αντίσταση μας σε εκείνους και εκείνες που με τις φασιστικές και ρατσιστικές πρακτικές εκμεταλλεύονται και επιτίθενται στις καταπιεζόμενες και τους καταπιεζόμενους, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες των δράσεων μας. Με πρόταγμα μας την αυτοοργάνωση και την αλληλεγγύη, οραματιζόμαστε και επιχειρούμε να διαμορφώσουμε κοινωνικές σχέσεις που αντιστέκονται σε κάθε μορφή εξουσίας και καταπίεσης βασισμένη στο φύλο, τη φυλή και την τάξη. Έτσι λοιπόν δε θα μπορούσαμε παρά να καλούμε και να συμμετέχουμε με τη σειρά μας στην Παγκρήτια Αντιφασιστική-Αντικατασταλτική Πορεία, το Σάββατο 08/10  και ώρα 12:00 το μεσημέρι στο Δημαρχείο Ρεθύμνου.

Με τους πρόσφυγες και τις/τους μετανάστριες/-τες μπορούμε και θα ζήσουμε μαζί


Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων  Φοιτητριών/-τών Ρεθύμνου




Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων