28 Σεπτεμβρίου 2015

Για να μας γνωρίσετε (λίγο καλύτερα)..

Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Κρήτης


Οι Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο) σας καλωσορίζουν στο νέο, ανθόσπαρτο, αγγελικά πλασμένο ακαδημαϊκό έτος και στο υποχρηματοδοτούμενο Πανεπιστήμιο Κρήτης… Βοήθεια σας.

Οι ομάδες που δρουν στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη του Ρεθύμνου, είναι οι εξής:


Αντιρατσιστική Ομάδα Φοιτητών/τριών Ρεθύμνου 

Η Αντιρατσιστική Ομάδα είναι μία από τις Πολιτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, η οποία απευθύνεται σε φοιτητές και φοιτήτριες, αλλά και σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με τα θέματα που καταπιάνεται. Λειτουργεί με εβδομαδιαίες συνελεύσεις που γίνονται στο αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων. Οι συνελεύσεις έχουν αντιιεραρχικό και οριζόντιο χαρακτήρα χωρίς την ύπαρξη προεδρείου και με ίσες σχέσεις μεταξύ των μελών της. Η ομάδα έχει ως στόχο την δόμηση σχέσεων αλληλεγγύης και όχι την στήριξη φιλανθρωπικών νοοτροπιών. Η Αντιρατσιστική με στόχο το άνοιγμα στην τοπική και όχι μόνο κοινωνία έχει πραγματοποιήσει δράσεις και εκδηλώσεις στο παρελθόν, όπως το Τριήμερο Εγκλεισμού, την θεατρική παράσταση ''Η νύχτα των παλιάτσων '' από τις Τσιριτσάντσουλες, συλλογική κουζίνα, χαριστικό παζάρι και μαθήματα ελληνικών και αγγλικών σε μετανάστες. Στο μέλλον σχεδιάζουμε ένα τακτικό πρόγραμμα δράσεων, το οποίο θα περιλαμβάνει συλλογική κουζίνα, δωρεάν μαθήματα γλωσσών σε μετανάστες, χαριστικό παζάρι, προβολή ταινιών - ντοκιμαντέρ, συζητήσεις επιμόρφωσης, εκδηλώσεις και ομιλίες. Επιπλέον, καλεί το Συντονιστικό για την διοργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο.


Κινηματογραφική Λέσχη Φοιτητών/τριών Ρεθύμνου (ΚΛΦΡ)

H ΚΛΦΡ είναι η μακροβιότερη Πολιτιστική Ομάδα του πανεπιστημίου και επιδιώκει, κυρίως, να φέρει τα μέλη της σε επαφή με το χώρο της 7ης Τέχνης οργανώνοντας ποικίλες προβολές, παρουσιάσεις αλλά και σεμινάρια. Ένας από τους φετινούς στόχους της ομάδας είναι και η διοργάνωση αφιερωμάτων και φεστιβάλ σχετικά με κινηματογραφικά ρεύματα ή και συγκεκριμένες θεματικές, ενώ ταυτόχρονα στοχεύει να συνδιοργανώσει προβολές και εκδηλώσεις με άλλες πολιτιστικές ομάδες και κινηματικές συλλογικότητες επαναπροσδιορίζοντας το ρόλο της Τέχνης, και συγκεκριμένα του κινηματογράφου, στη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Έχει κατά καιρούς πραγματοποιήσει φεστιβάλ και αφιερώματα με μια ευρεία θεματική όπως: Αφιέρωμα στον Κινηματογράφο της Ανατολικής Ευρώπης (2003), Πορτραίτα γυναικών (2006), Animation (2010), φεστιβάλ με ευρύτερη θεματική την Πολιτική (2012), Αντιρατσιστικό διήμερο με την προβολή της ταινίας «Συνήθης Φασισμός» και ταινιών μικρού μήκους στο κέντρο της πόλης (2013), αφιερώματα στους σκηνοθέτες Jim Jarmusch, Ingmar Bergman (2013) και Wes Anderson (2014), αφιερώματα με θεματική Φαντασία vs Πραγματικότητα (2014), το Έγκλημα στον Κινηματογράφο (2014) με προβολές στο Πανεπιστήμιο και άλλα φεστιβάλ όπως Παγκόσμιος Ανεξάρτητος Κινηματογράφος (2014) και φεστιβάλ Erotica (2015). Οι συνελεύσεις της ομάδας γίνονται, μέχρι στιγμής, κάθε Τρίτη στις 21:00 στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων.


Κινηματογραφιστική Ομάδα 

Η Κινηματογραφιστική Ομάδα (γνωστή και ως «φυστική») έχει σκοπό, κυρίως, την δημιουργία ταινιών. Μέχρι στιγμής έχει γυρίσει το ‘’They died happily ever after’’ (2013) και το ‘’Αντίο Κλειώ’’(2006), το οποίο και έχει προβληθεί, καθώς και άπειρα βιντεοκλίπ και βίντεο ιδιαίτερης αισθητικής ή μη. Ακόμα, έχει βιντεοσκοπήσει παραστάσεις της Θεατρικής Ομάδας και συνεργάζεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια με την Κινηματογραφική Λέσχη (ΚΛΦΡ) για τα promo video των προβολών ταινιών θερινού σινεμά. Επίσης παραδίδει σεμινάρια επεξεργασίας βίντεο, ήχου, σεναρίου, φωτογραφίας και ό,τι άλλο συνδέεται με τη δημιουργία μιας ταινίας! Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της ομάδας μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά ρόλων και δραστηριοτήτων, όπως: Σκηνοθεσία, Σενάριο, Ηθοποιοί, Μακιγιάζ, Οπερατέρ, Σκρίπτ, Σκηνογραφία, Φώτα, Ήχος, Κασκαντέρ, το παιδί που φέρνει τους καφέδες και άλλα δημιουργικά! Όσοι πιστοί προσέλθετε...


Φωτογραφική Ομάδα Φοιτητών/τριών Ρεθύμνου (ΦΟΦΡ)

Η Φωτογραφική Ομάδα δημιουργήθηκε το έτος 2006. Έχει στη διάθεση της έναν αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων. Ένας από τους σκοπούς της είναι και η γνωριμία με τα τεχνικά μέσα τόσο της αναλογικής, όσο και της ψηφιακής φωτογραφίας, αλλά και η παρουσίαση έργων των μελών της, μέσω ομαδικών εκθέσεων, αλλά και άλλων, γνωστών ή μη, φωτογράφων. Έχει πραγματοποιήσει έκθεση φωτογραφίας των μελών της στον εκθεσιακό χώρο του Ξενία (2007), έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Κοντοπίδη στο χώρο του πυροβολικού της Φορτέτζας (2007) και έκθεση με τίτλο «Δίπτυχα» στον εκθεσιακό χώρο του Ξενία (2008), συμμετοχή στο «Αφιέρωμα στο Αφγανιστάν» με προβολή φωτογραφιών γνωστών φωτογράφων, διοργάνωση «Εβδομάδας φωτογραφίας» με προβολές ταινιών, ντοκιμαντέρ και ομιλίες του Γ. Δεπόλα και Α. Τσαντηρόπουλου, φιλοξενία της έκθεσης ΚΟΕΝ στο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και Έκθεση του Γιάννη Δήμου, Κωνσταντίνου Μάνου, Νίκου Οικονομόπουλου στην αίθουσα πυροβολικού στη Φορτέτζα σε συνεργασία με το Athens House Photography, ενώ τον Μάιο του 2015 πραγματοποίησε έκθεση φωτογραφιών των μελών της στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων. Κάθε χρόνο οι στόχοι της ομάδας διαμορφώνονται ανάλογα και με τη σύσταση των ατόμων που την αποτελούν. Ένας από τους φετινούς στόχους της ομάδας, μέχρι στιγμής, είναι και η διεξαγωγή σεμιναρίων, παρουσιάσεων υλικού άλλων φωτογράφων, καθώς και ο προγραμματισμός κύκλων αυτομόρφωσης. Επίσης, κατά τη διάρκεια του έτους, η ομάδα σχεδιάζει να οργανώσει φωτογραφικές εξορμήσεις (εντός και εκτός Ρεθύμνου), αλλά και έκθεση φωτογραφικού υλικού των μελών της. Τέλος, εκτός των άλλων, η ομάδα διαθέτει και μία φωτογραφική μηχανή για όποιον/α επιθυμεί να τη δανειστεί, συνεπώς δεν κρίνεται αναγκαία η κατοχή κάμερας για να συμμετέχει κάποιος/α στην ομάδα. Οι συναντήσεις της ομάδας γίνονται κάθε Πέμπτη στις 21:00 στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων.


Θεατρική Ομάδα ‘’Σκηνή και Σαπούνι’’

Η Θεατρική Ομάδα ‘’Σκηνή και Σαπούνι’’ είναι από τις παλαιότερες στο χώρο των Πολιτιστικών Ομάδων και έχει στο ενεργητικό της την παρουσίαση θεατρικών έργων όπως: ‘’Η Φαλακρή Τραγουδίστρια’’ του Ιονέσκο (2003), ‘’Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε’’ του Πιραντέλλο (2004), ‘’Όνειρο Θερινής Νυκτός’’ του Σαίξπηρ (2005), ‘’Οι Μύγες’’ του Σαρτρ (2006), ‘’Μεταμορφώσεις’’ (2007), ‘’4:48 Ψύχωση’’ σε συνεργασία με τη Φωτογραφική και Μουσική Ομάδα (2007), ‘’Μήδεια’’ του Μποστ (2008), ‘’Μπαναμύθια’’ (2009) μια συρραφή παραμυθιών που η ομάδα διασκεύασε, ‘’Υβόννη, η πριγκίπισσα της Βουργουνδίας’’ (2010), ‘’13 Αντικείμενα, Σπουδές Υποδούλωσης’’ (2012), ‘’Ο Δράκος’’ (2013), ‘’Η Γενιά Μηδέν των Ποντικών’’ (2014), ‘’Καμπαρέ ο Κόσμος’’ (2015), όπως επίσης και συμμετοχές σε θέατρο δρόμου. Αν έχετε το ψώνιο του σανιδιού, η Θεατρική Ομάδα είναι εδώ για εσάς. Όσο για τα υπόλοιπα σκοτεινά που κατά καιρούς ακούγονται θα ανακαλύψετε μόνοι σας το αν και κατά πόσο ισχύουν.


Φοιτητικός Σύλλογος «Δρόμοι της Ανατολής»

Ο πολυπληθής σύλλογος των Δρόμων της Ανατολής ιδρύθηκε το 2003. Πέρα από εκδηλώσεις με ‘αραπίνες,λάγνες,ερωτιάρες’, αποσκοπεί στην επαφή των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας με τους πολιτισμούς και την ιστορία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόσμου, μέσω ποικίλων εκδηλώσεων. Ο Σύλλογος έχει στο ενεργητικό του μια σειρά εκδηλώσεων όπως: Τζαμιά, μιναρέδες και η λατρεία στο Ισλάμ (2003), Χαμάμ, τσεσμέδες και το νερό στο Ισλάμ (2003), Έκθεση βιβλίου από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (τα βιβλία έγιναν δωρεά στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης (2003), Συναυλία κλασικής οθωμανικής μουσικής και προβολή ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος προς τη Δύση» (2004), Προβολή ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι: Μαρτυρίες Ελλήνων από Αϊβαλί και Τουρκοκρητικών από Ρέθυμνο» (2005), Συναυλία με μουσική από την Τουρκία και την κοινή τουρκική και ελληνική παράδοση (2005), από την Τυνησία μέχρι τον Καύκασο με το συγκρότημα «Λωξάνδρα» (2006), με τον Ziryad Trio σε συνεργασία με τον σύλλογο «Πρόβα» (2007), συναυλία yayli tanbur και κρουστών και σεμινάριο στα maqam Pedram KhavarZamini και Siamak Aghaei, αφιέρωμα στο Αφγανιστάν με την συνεργασία της Φωταφραφικής και Αντιρατσιστικής Ομάδας, συναυλία με συνεργασία του μουσικού εργαστηρίου «Λαβύρινθος», του Ross Daly και των συνεργατών του, προβολή ντοκιμαντέρ της ταινίας «Viva Mexico», στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο πλαίσιο των Αγανακτισμένων Ρεθύμνου, έκθεση φωτογραφίας A Balkan Tale/ Μία Βαλκανική Ιστορία στην αίθουσα του Αγίου Φραγκίσκου (2013), εκδήλωση-συζήτηση για το νερό, την ενέργεια και το περιβάλλον σε Ελλάδα και Τουρκία (2014), φεστιβαλάκι τουρκικού κινηματογράφου (2015), καφενείο στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων παρέα με τον ‘’Ομάρ Χαγιάμ’’ (2015), ενώ φιλοξενεί στο Στέκι των Πολιτιστικών Ομάδων εργαστήρι κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών άλλων πολιτισμών και εποχών μετά από σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο από την ομάδα Kaloumba Association (2012) καθώς και προβολές ταινίων και ξεναγήσεις στην ιστορία και τους πολιτισμούς του Ρεθύμνου για τους πρωτοετείς φοιτητές της κοινωνιολογίας (2006, 2007) και συμμετοχή στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ από την ίδρυση του συλλόγου και στα δύο φεστιβάλ των φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων του Ρεθύμνου (Μάϊος 2006 και 2007). Είναι μια απο τις πιο δραστήριες και αγχώδεις ομάδες και σκοπεύει να εμπλουτίσει τις δράσεις τις με περαιτέρω εκδηλώσεις, συναυλίες και δραστηριότητες... και μέλη. Αν έχετε γερό στομάχι κοπιάστε!Ομάδα Αιμοδοσίας ‘’Φυλή εξ αίματος’’

Μία επιπλέον φοιτητική ομάδα ήρθε για να προστεθεί μόλις το 2009 στις Πολιτιστικές Ομάδες. Με το χαρακτηριστικό όνομα ‘’Φυλή Εξ Αίματος’’, η ομάδα Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας έχει στόχο να προάγει την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και… το αίμα ( Μουχαχαχα!). Με πολλές αιμοδοσίες στο Πανεπιστήμιο και την πόλη του Ρεθύμνου, με συμμετοχή στην Πανελλαδική Εθελοντική Αιμοδοσία ( 2011) με ομάδες προώθησης εθελοντικής αιμοδοσίας από όλη την Ελλάδα καθώς και σε συνεργασία με νοσοκομεία της Κρήτης - και όχι μόνο- για τη διεξαγωγή εθελοντικών αιμοδοσιών όπως με το νοσοκομείο Παίδων ‘’Η Αγία Σοφία’’ ( 2014 ), τα ‘’Βαμπίρ’’ είναι εδώ και σας περιμένουν!


Μουσική Ομάδα

Ο Μουσικός Σύλλογος Φοιτητών Ρεθύμνου ιδρύθηκε το 2004 και λειτουργεί ως μία από τις εννέα πολιτιστικές ομάδες του Πανεπιστημίου Κρήτης. Σκοπός της Ομάδας είναι η διοργάνωση συναυλιών και μουσικών εκδηλώσεων κάθε είδους. Η Ομάδα στεγάζεται εντός του Πανεπιστημίου (κάτω από το εστιατόριο) και διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο χώρο προβών τον οποίο ΟΛΟΙ ανεξαιρέτως οι φοιτητές μπορούν να αξιοποιήσουν! Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να είναι μέλος συγκροτήματος ή να έχει ειδικές γνώσεις στη μουσική για να γίνει μέλος του συλλόγου μας. Αρκεί η αγάπη για τη μουσική, η γνώση κάποιου μουσικού οργάνου ή οι φωνητικές δεξιότητες για να μπορέσει να γίνει κάποιος μέλος του. Ακόμα από τη φετινή περίοδο θα λειτουργήσουν φροντιστηριακά τμήματα θεωρητικής αλλά και πρακτικής ενίσχυσης των δεξιοτήτων των μελών της. Σας περιμένουμε!


Εικαστική Ομάδα

Το νεούδι των ομάδων, παρά το νεαρό της ηλικίας της (2011), έχει στο ιστορικό της μαθήματα ζωγραφικής και πάμπολλες συμμετοχές σε εκδηλώσεις, όσον αφορά το εικαστικό κομμάτι. Το σωτήριο έτος 2014, μετά από ένα διάστημα απουσίας, λόγω των εκθέσεών της σε Λούβρο και Παγκόσμιες Εθνικές Πινακοθήκες, η ομάδα ανασυστάθηκε, ξεκινώντας με κάποια μαθήματα ζωγραφικής (και όχι μόνο), συμμετέχοντας έκτοτε σε κάθε Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, παρεμβαίνοντας εικαστικά και αναζητώντας μικρούς Van Gogh, ενώ η συνέχεια της λαμπρής πορείας της έπεται…


____________________________


Οι Πολιτιστικές Ομάδες είχαν ενεργό συμμετοχή στη στήριξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων τόσο του Μαΐου-Ιουνίου του 2006, όσο και αυτών που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, με συνεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισίωναν το πρόγραμμα των καταλήψεων, όπως συναυλίες, προβολές ταινιών, παρουσίαση φωτογραφιών, θεατρικά παιχνίδια κ.α. 

Από το 2010 στεγάζονται στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων στην Παλιά Πόλη. Πριν απ’αυτό οι ομάδες στεγάζονταν στα σπίτια των μελών τους αφού το παλιότερο Φοιτητικό Στέκι, στην Καλλιθέα, έκλεισε με απόφαση της Πρυτανείας και τη στήριξη κάποιων συγκεκριμένων παρατάξεων, χωρίς καμία ενημέρωση των Πολιτιστικών Ομάδων. Μετά από πιέσεις, κινητοποιήσεις και φεστιβάλ διαμαρτυρίας αποκτήθηκε ο χώρος στη Νικηφόρου Φωκά 82, Μακρύ Στενό, Παλιά Πόλη, όπου μπορείτε να μας βρείτε καθημερινά τα απογεύματα, αφού ο χώρος λειτουργεί και ως αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο. Τις Κυριακές πραγματοποιούνται οι γενικές διαχειριστικές συνελεύσεις στις 20:30, όπου μπορείτε να μας βρείτε και να ενημερωθείτε για τις δράσεις μας!

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων