09 Οκτωβρίου 2015

Περί Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ (Ρέθυμνο) και Νεολαίας Σύριζα Ρεθύμνου.


Με αφορμή μια ανάρτηση στο Facebook, στις 5 Οκτωβρίου 2015, από μέλος της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ/Συνασπισμού Ρεθύμνου και τότε μέλους του συντονιστικού των αντιρατσιστικών ομάδων Ρεθύμνου το 2010, ως μέλη της Αντιρατσιστικής ομάδας φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο, και του Συντονιστικού αντιρατσιστικών ομάδων του 2010, παίρνουμε την πρωτοβουλία να σχολιάσουμε και να απαντήσουμε.


Παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο:


«Πριν 6 χρόνια στο Ρέθυμνο υπήρχαν 4 αντιρατσιστικές κινήσεις ,κάθε οργάνωση και την δική της χωρίς καμιά ιδιαίτερη δράση. Η τότε Νεολαία Συνασπισμού πήγε στα μαζέματα όλων και καλέσαμε σε κοινό συντονιστικό που δεν ήθελε κανείς για την δημιουργία αντιρατσιστικού φεστιβάλ στην πόλη. Το ανοίξαμε σε όσους ενδιαφέρονταν,πετύχαμε όσο και αν καλούσε η κάθε ομάδα να μην γίνει συντονιστικό και να προσχωρήσουμε όλοι στην ομάδα τους.


Πετύχαμε μια πραγματικά ενωτική κίνηση με πολλά αποτελέσματα ,νταβάδες της Αριστεράς όπως και τότε έτσι και σήμερα δεν σας χαρίζουμε τίποτα.»


Το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε το 2010, έπειτα από διακοπή 4 χρόνων οποιασδήποτε δραστηριότητας μεταξύ των μελών του συντονιστικού των Αντιρατσιστικών Ομάδων της πόλης. Ως άτομα λοιπόν, που υπήρξαμε μέλη του συντονιστικού των αντιρατσιστικών ομάδων την περίοδο στην οποία αναφέρεται το παραπάνω κείμενο, θεωρούμε σκόπιμο να ξεκαθαρίσουμε ορισμένες «λεπτομέρειες».


Πρώτα απ' όλα, η αναβίωση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ στο Ρέθυμνο ξεκίνησε ήδη από το 2009, ύστερα από συζητήσεις, οι οποίες ξεκίνησαν από τις ξεχωριστές αντιρατσιστικές συλλογικότητες της πόλης. Συγκεκριμένα, από άτομα τα οποία είχαν δράση παλαιότερα στο Στέκι Μεταναστών Ρεθύμνου, το οποίο έκλεισε το 2006. Οι συζητήσεις κατέληξαν σε συνελεύσεις των Πολιτιστικών Ομάδων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο και λόγω του, ότι σε αυτές συμμετείχε και η Αντιρατσιστική Ομάδα Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης, το όλο ζήτημα οδήγησε στην κατάθεση προϋπολογισμού-απολογισμού 2010-2011, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο από μέρους των ομάδων του Πανεπστημίου, με αίτημα χρηματοδότησης της Αντιρατσιστικής ομάδας των φοιτητών, για την διεξαγωγή του Φεστιβάλ.


Στο συγκεκριμένο αντιρατσιστικό φεστιβάλ, οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι από την αρχή των συνελεύσεων, μέλη της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ/Συνασπισμού, έπαιξαν ενεργό ρόλο στη διαδικασία τόσο των συζητήσεων όσο και της προετοιμασίας του ίδιου του φεστιβάλ, όπως άλλωστε και ένα μεγάλο μέρος συλλογικοτήτων και ατόμων. Γι’αυτόν ακριβώς τον λόγο, το παραπάνω κείμενο και η συγκεκριμένη θέση μας λυπεί, μιας και όντως έχουμε υπάρξει συναγωνιστές με κάποια από αυτά τα άτομα!


Πρόθεσή μας δεν είναι να αποδείξουμε ποιός συμμετείχε περισσότερο ή ποιός ήταν πιο αριστερός ή αγωνιστής από τον άλλο! Εξ' αρχής, η συμμετοχή μας σε συλλογικές δράσεις, όπως αυτή της διεξαγωγής ενός αντιρατσιστικού φεστιβάλ, θεωρούμε ότι αρκεί και δε χρειάζεται να ζητάμε επιβεβαιώσεις. Παρ’όλα αυτά, η παραπάνω δήλωση μας προσβάλλει προσωπικά και συλλογικά, θεωρούμε ότι «καπελώνει» μία συλλογική διαδικασία, όχι μόνο της αντιρατσιστικής ομάδας αλλά όλων των συλλογικοτήτων και ατομικοτήτων που συμμετείχαν στο συντονιστικό των αντιρατσιστικών ομάδων. Καταλαβαίνουμε την απογοήτευση και την οργή έπειτα από τα γεγονότα της διοργάνωσης του αντιρατσιστικού φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά θεωρούμε τουλάχιστον «προκλητικό» να χαρακτηρίζεται η προσπάθεια τόσων ομάδων και ατόμων, προσωπική επιτυχία της Νεολαίας Σύριζα Ρεθύμνου και μάλιστα εις βάρος της συλλογικής μας μνήμης. Και επειδή πολύ εύκολα αυτά τα σχόλια αναπαράγονται, διαδίδονται και εν τέλει γίνονται «πραγματικότητα», θεωρήσαμε αναγκαίο να σχολιάσουμε, με αυτόν τον τρόπο, τα παραπάνω και να μην αναλωθούμε σε απλά σχόλια και μηνύματα. Όπως ακριβώς δε χωράνε «νταβάδες στην αριστερά», έτσι και τα αντιρατσιστικά δεν είναι μαγαζάκια κανενός!μέλη Αντιρατσιστικής Ομάδας Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο) 2010.

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων