11 Μαρτίου 2017

Προβολή του ντοκιμαντέρ του John Berger ''Ways of Seeing'' από τη Φωτογραφική Ομάδα Φοιτητριών/-τών Ρεθύμνου



Η Φωτογραφική Ομάδα Φοιτητριών/-τών Ρεθύμνου προβάλλει το ντοκιμαντέρ του John Berger ''Ways of Seeing'' (επεισόδια 1&4, με αγγλικούς υπότιτλους), την Πέμπτη 16/03/17, στις 21:00. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση. 




''Η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων. Το παιδί βλέπει και αναγνωρίζει πριν μπορέσει να μιλήσει. Όμως η οπτική αντίληψη προηγείται των λέξεων και υπό μία άλλη έννοια. Η οπτική αντίληψη είναι εκείνη που καθορίζει τη θέση μας στον κόσμο που μας περιβάλλει. Ερμηνεύουμε αυτόν τον κόσμο με λέξεις, αλλά οι λέξεις δεν μπορούν ποτέ να αναιρέσουν το γεγονός ότι περιβαλλόμαστε από αυτόν. Η σχέση μεταξύ του τι βλέπουμε και του τι γνωρίζουμε δεν είναι ποτέ σαφώς προσδιορισμένη.''

''[...]Η διαφήμιση είναι η ζωή αυτής της κουλτούρας τόσο που χωρίς διαφήμιση ο καπιταλισμός δεν θα μπορούσε να επιζήσει -και ταυτόχρονα η διαφήμιση είναι το όνειρό του. Ο καπιταλισμός επιζεί αναγκάζοντας την πλειονότητα την οποία εκμεταλλεύεται να καθορίσει τα δικά της συμφέροντα όσο γίνεται στενότερα. Τούτο επιτεύχθηκε κάποτε με την εκτεταμένη στέρηση. Σήμερα στις ανεπτυγμένες χώρες, επιτυγχάνεται με την επιβολή ενός ψεύτικου μέτρου για το τι είναι και τι δεν είναι επιθυμητό.'' John Berger, Η εικόνα και το βλέμμα (Ways of Seeing)

Ο τρόπος που η διαφήμιση βλέπει ένα γυμνό σώμα είναι τελικά η πολιτική και αισθητική προσέγγιση που φυσικοποιεί τους εγγεγραμμένους κώδικες της εξουσίας πάνω του. Η αναπαράσταση οικειοποιείται και στο τέλος οργανώνει τα πραγματικά γεγονότα.  Η πολιτική ατζέντα της καθημερινότητας διαμορφώνεται από την εμπορευματική κουλτούρα και ζητήματα, όπως το φύλο και η πατριαρχική κοινωνία, το έθνος και η τάξη, δεν υπάρχουν μέσα στην προσέγγιση του θεατή-καταναλωτή.
Το ντοκιμαντέρ Ways of Seeing  του John Berger, σε παραγωγή του BBC, επηρέασε καθοριστικά το χώρο των εικαστικών τεχνών, της φωτογραφίας και του κινηματογράφου. Η σκέψη του  John Berger μετουσιώθηκε στο ομώνυμο βιβλίο που άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ερμηνεύουμε ένα έργο τέχνης στην εποχή της τεχνολογικής του αναπαραγωγής. 

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων