22 Μαΐου 2017

Διήμερο προβολών τουρκικών ταινιών - Δρόμοι της Ανατολής

Οι «Δρόμοι της Ανατολής» σας προσκαλούν σε ένα διήμερο προβολών των ταινιών του Τούρκου σκηνοθέτη και ιστορικού Emin Alper:

Πέμπτη 25 Μαΐου 2017, στις 19.00:
«Πέρα απ’το Λόφο» (“Tepenin Ardı”, 2012)
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Emin Alper, η οποία κέρδισε πολυάριθμα βραβεία, μεταξύ άλλων, το βραβείο Καλιγκάρι στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός ηλικιωμένου συνταξιούχου δασοφύλακα, ο οποίος ζει σε ένα απομονωμένο αγροτικό σπίτι στα βάθη της Ανατολίας, με την οικογένεια των χωρικών που φροντίζει τα χωράφια του. Μια ζεστή καλοκαιρινή μέρα, ο γιος του με τα δυο εγγόνια του θα τον επισκεφθούν, σε μια στιγμή, που βρίσκεται σε διαμάχη με τους νομάδες που βοσκούν τις κατσίκες στα χωράφια του, καταστρέφοντας τη σοδειά του. Όταν θα σφάξει μια από αυτές, για «να πληρωθεί για τη ζημιά» και να γιορτάσει την άφιξη των επισκεπτών του, οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες.


Παρασκευή 26 Μαΐου 2017, στις 19.00:
«Υποψίες» (“Abluka”, 2015)
Η δεύτερη ταινία, τιμήθηκε με το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο 72ο Φεστιβάλ Βενετίας. Με φόντο τα απόκοσμα τοπία των φτωχικών προαστίων της Κωνσταντινούπολης, απεικονίζει μια πόλη στη δίνη της πολιτικής βίας, με την ιστορία του Καντίρ, ο οποίος αποφυλακίζεται μετά από είκοσι χρόνια, με έναν δεσμευτικό όρο: να ενταχθεί σε μια μονάδα των μυστικών υπηρεσιών, της οποίας τα μέλη εργάζονται ως σκουπιδιάρηδες. Ο Καντίρ δέχεται και ξεκινά να μαζεύει σκουπίδια από τις φτωχογειτονιές στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, ελέγχοντας αν μέσα σ’ αυτά βρίσκονται υλικά που σχετίζονται με την κατασκευή βομβών. Σε μία απ’ αυτές τις γειτονιές, ο Καντίρ βρίσκει τον μικρό του αδελφό, Αχμέτ. Ο Αχμέτ δουλεύει στο δήμο, στην ομάδα που αναλαμβάνει την εξολόθρευση αδέσποτων σκύλων. Η απροθυμία του Αχμέτ να συνδεθεί αδελφικά με τον Καντίρ, παρά την επιμονή του τελευταίου, οδηγεί τον Καντίρ να πλάσει ιστορίες συνωμοσίας που εξηγούν την αποστασιοποίηση του αδελφού του.

Οι προβολές θα γίνουν στο Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών, στην
αίθουσα διαλέξεων (Νικηφόρου Φωκά 130, Μακρύ Στενό/ Παλιά Πόλη), όπου θα βρίσκεται και ο σκηνοθέτης, και θα ακολουθήσει συζήτηση μαζί του, για τις ταινίες, αλλά και για τη σημερινή κατάσταση στην Τουρκία.

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων