17 Μαρτίου 2016

Κάλεσμα 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Ρεθύμνου


Κάλεσμα Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ Ρεθύμνου

Τα τελευταία χρόνια,ένα μικρό μέρος του προΰπολογισμού της
Αντιρατσιστικής ομάδας,το οποίο προέρχεται από χρηματοδότηση του Πανεπιστημίου Κρήτης, διατίθεντο στην οργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ στο Ρέθυμνο.Φέτος,θέλοντας να εξασφαλίσουμε την οικονομική ανεξαρτησία της οργάνωσης του,αποφασίσαμε να μην γίνει η χρήση αυτού του ποσού,προκειμένου από εδώ και πέρα το φεστιβάλ να είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και διατηρώντας την αυτοοργάνωση του καθώς θεωρούμε αναγκαία την ύπαρξη όλο και περισσότερων τέτοιων δομών, οι οποίες έρχονται σε ρήξη με τον κυρίαρχο τρόπο οργάνωσης.
 Στο πλαίσιο αυτό, αντιτιθέμενοι/ες στην αναπαραγωγή ιεραρχικών σχέσεων, επιλέγουμε την οριζόντια και από τα κάτω οργάνωση του φεστιβάλ.
Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με τη στρατιωτική τους επέμβαση στη Μέση Ανατολή και τον πόλεμο που διεξάγουν για δικά τους συμφέροντα, έχουν προκαλέσει πολυάριθμες μεταναστευτικές ροές με βασικό προορισμό τις μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες. Η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ. ακολουθεί πειθήνια τις πρακτικές της Ε.Ε., με στόχο τη δημιουργία μιας Ευρώπης-φρούριο. Μία από αυτές τις πρακτικές της «αριστερής» κυβέρνησης είναι και η δημιουργία hot spot σημείων «φιλοξενίας» σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, υποβόσκει ένα κλίμα τρομοκρατίας, εθνικισμού και ισλαμοφοβίας, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση των φασιστικών μορφωμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.
Είμαστε αντίθετοι/ες με όλες τις προαναφερθείσες πρακτικές και συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, όπως και όλα αυτά τα χρόνια, δείχνοντας την αντιπαράθεσή μας μέσα από κείμενα, πρόγραμμα και συνθήματα του φεστιβάλ προς κάθε μορφή καταπίεσης και διακρίσεων. Θεωρούμε πως το αντιρατσιστικό κίνημα, όπως και κάθε κοινωνικοπολιτικό κίνημα, δεν έχει (ή δε θα έπρεπε να έχει) ιδιοκτήτες ή αποκλειστικούς εκφραστές και να περιορίζεται μόνο σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Γι’ αυτό, καλούμε συλλογικότητες και ατομικότητες, που δεν έχουν σχέση με ιεραρχικές-κομματικές δομές.
Τέλος, πιστεύουμε ότι ο/η καθένας/καθεμία δείχνει με ποια μεριά τάσσεται στο δρόμο και στους αγώνες που δίνει ενάντια στη Frontex, για το κλείσιμο των στρατοπέδων συγκέντρωσης, για την καταστροφή του Φράχτη στον Έβρο, για να μπορέσουν να πάρουν χαρτιά όλοι οι μετανάστες και τα παιδιά τους. Αναπόφευκτα, δεν υπάρχει επιθυμία συνεργασίας με οποιονδήποτε/οποιαδήποτε στηρίζει τις πρακτικές της κυβέρνησης, τις οποίες συνεχίζει να εφαρμόζει και να υπερασπίζεται.
Επιθυμούμε, μέσω του συντονιστικού του αντιρατσιστικού φεστιβάλ, να θιχτούν και να συζητηθούν θέματα όπως: ο ρατσισμός, ο αντιρατσισμός, η ομοφοβία, η τρανσφοβία, ο σεξισμός και κάθε μορφή στιγματισμού και διάκρισης, με κύριους δέκτες τα ενδιαφερόμενα κομμάτια της κοινωνίας.

Η πρώτη ανοιχτή συνέλευση για τη συνδιοργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20/03/2016 στις 18.00, στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων (Νικηφόρου Φωκά 82, Μακρύ Στενό).


Αντιρατσιστική Ομάδα φοιτητριών/φοιτητών


Ρέθυμνο, 3 Μαρτίου 2016

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων