01 Οκτωβρίου 2012

Κάλεσμα των Πολιτιστικών Ομάδων Παν/μίου Κρήτης (Ρέθυμνο)

Οι Πολιτιστικές Ομάδες Πανεπιστημίου Κρήτης (Ρέθυμνο) σας καλωσορίζουν στο νέο, ανθόσπαρτο, αγγελικά πλασμένο ακαδημαϊκό έτος και στο υποχρηματοδοτούμενο Πανεπιστήμιο Κρήτης... Βοήθειά σας.


Οι ομάδες που δρουν στο πανεπιστήμιο και στην πόλη του Ρεθύμνου, είναι οι εξής:Μουσική Ομάδα

Η Μουσική Ομάδα, ιδρύθηκε μετά βαϊων και κλάδων, το 2004. Έχει στην διάθεσή της ένα στούντιο, που βρίσκεται κάτω από την λέσχη, και χρησιμοποιείται ως χώρος προβών των συγκροτημάτων και των μουσικών που την αποτελούν. Σκοπός της είναι η διοργάνωση συναυλιών και μουσικών εκδηλώσεων κάθε είδους. Εκτός από τις συναυλίες των μουσικών της σχημάτων έχει φιλοξενήσει και άλλους μουσικούς (Ross Daly, σχήματα παραδοσιακής μουσικής, μουσικά σχήματα από όλη την Ελλάδα). Η ομάδα είναι ανοιχτή σε μουσικούς κάθε είδους και τεχνικού επιπέδου, οπότε μην θεωρήσετε ότι πρέπει να είστε και τίποτα μουσικάρες για να λάβετε μέρος σ'αυτήν, αφού το ομαδικό πνεύμα είναι πιο σημαντικό από τις τεχνικές επιδόσεις. Θαυμαστές της μουσικής ομάδας έχουν δηλώσει, μεταξύ άλλων, οι Metallica, ο Βασίλης Τερλέγκας, ο Λουτσιάνο Παβαρότι και ο Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Φήμες λένε ότι οι Red Hot Chilly Peppers έχουν δηλώσει ότι χρωστούν την επιτυχία τους στην μουσική ομάδα. Οποιοσδήποτε παίζει κάποιο μουσικό όργανο ή τραγουδάει θα πρέπει να έρθει μόνος του, αλλιώς θα τον βρει αυτή, όπου κι αν είναι.

Αντιρατσιστική Ομάδα

Η πολυπαθής αντιρατσιστική ομάδα έχει τις ρίζες της στο μακρινό παρελθόν! Σκοπός της είναι να φέρει κοντά τους, διαφορετικής εθνικότητας, κατοίκους του Ρεθύμνου. Μέχρι τώρα οι εκδηλώσεις της ομάδας είχαν ως επίκεντρο την ετήσια διοργάνωση του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ σε συνεργασία αρχικά με το Στέκι Μεταναστών και έπειτα με το Συντονιστικό Αντιρατσιστικών Ομάδων και έχει στο δυναμικό της εκδηλώσεις όπως: ''Aπό τη Βουλγαρία στην Κρήτη'' (2008), διημερίδα με θέμα το ''Κοινωνικό στίγμα και ψυχική υγεία'' (2010) και το ''Τριήμερο Εγκλεισμού'' (2011), με την συμμετοχή καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, ομάδων ψυχικής υγείας (από Αθήνα, Χανιά και Ρέθυμνο) καθώς και την φιλοξενία της θεατρικής παράστασης ''Ο χορός των Επίπλων'' του Ρώμου Φιλύρα (2010) και της '' Η Νύχτα των παλιάτσων'', από την ομάδα Τσιριτσάντσουλες (2012). Επίσης έχει συμμετάσχει σε ανταλλακτικά παζάρια και έχει πραγματοποιήσει μαθήματα ελληνικών, και όχι μόνο, σε μετανάστες.
Μετά από συνεργασίες και με άλλες ομάδες και φορείς και συμμετοχές σε εκδηλώσεις (''αφιέρωμα στο Αφγανιστάν'' μαζί με τους ''Δρόμοι της Ανατολής'' και φωτογραφική ομάδα) κύριο μέλημα της είναι η υλοποίηση του αντιρατσιστικού φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στον Δημοτικό κήπο Ρεθύμνου.

Θεατρική Ομάδα ''Σκηνή και Σαπούνι''

Η Θεατρική Ομάδα ''Σκηνή και Σαπούνι'' είναι από τις παλαιότερες στον χώρο των πολιτιστικών ομάδων και έχει στο ενεργητικό της την παρουσίαση θεατρικών έργων όπως: ''Η Φαλακρή Τραγουδίστρια'' του Ιονέσκο (2003), ''Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε'' του Πιραντέλλο (2004), '''Ονειρο Θερινής Νυκτός'' του Σαίξπηρ (2005), ''Οι Μύγες'' του Σαρτρ (2006), ''Μεταμορφώσεις'' (2007), ''4:48 Ψύχωση'' σε συνεργασία με την Φωτογραφική και Μουσική Ομάδα (2007), ''Μήδεια'' του Μποστ (2008), ''Μπαναμύθια'' (2009) μια συρραφή παραμυθιών που η ομάδα διασκεύασε, ''Υβόννη, η πριγκίπισσα της Βουργουνδίας'' (2010) και ''13 Αντικείμενα, Σπουδές Υποδούλωσης'' (2012) όπως επίσης και συμμετοχές σε θέατρο δρόμου. Αν έχετε το ψώνιο του σανιδιού, η θεατρική ομάδα είναι εδώ για σας. Όσο για τα υπόλοιπα σκοτεινά που κατά καιρούς ακούγονται θα ανακαλύψετε μόνοι σας το αν και κατά πόσον ισχύουν.Κινηματογραφική Λέσχη Φοιτητών Ρεθύμνου

Η ΚΛΦΡ είναι η μακροβιότερη πολιτιστική ομάδα του πανεπιστημίου. Είναι τόσο παλιά που τα μέλη της δεν θυμούνται πότε ακριβώς ιδρύθηκε. Ωστόσο, οι φήμες που κυκλοφορούν και τη θέλουν να έχει ιδρυθεί στα τέλη του 19ου αιώνα κρίνονται ανακριβείς. Ο στόχος της ΚΛΦΡ είναι να φέρει σε επαφή τα μέλη της, αλλά και την ευρύτερη φοιτητική κοινότητα και την πόλη του Ρεθύμνου, με τον χώρο του Κινηματογράφου. Έχει κατά καιρούς διεξάγει φεστιβάλ με μια ευρεία θεματική όπως: Αφιέρωμα στους Μεγάλους Σκηνοθέτες (2002), Αφιέρωμα στον Κινηματογράφο της Ανατολικής Ευρώπης (2003), Εβδομάδα Κωμωδίας (2005), Πορτραίτα γυναικών (2006), αφιέρωμα στους δύο μεγάλους ισπανόφωνους σκηνοθέτες Ιναρίτου και Αλμοδοβάρ, Προβολή Jesus Christ Super Star (2008), ''7 Σκηνοθέτες'' (2007), animation (2010), ''Μας πίνουν το αίμα'' σειρά προβολών αφιέρωμενη στα vampire (2011), φεστιβάλ με ευρύτερη θεματική την πολιτική (2012) καθώς έχει συμμετάσχει και στη φιλοξενία του φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2010, 2011, 2012 μαζί με την Κινηματογραφική Λέσχη του Πολιτιστικού Συλλόγου Ρεθύμνου. Για όσους φοιτητές ενδιαφέρονται για τον χώρο της 7ης τέχνης κρίνεται απαραίτητη δια ροπάλου η συμμετοχή τους στην ΚΛΦΡ.Κινηματογραφιστική Ομάδα

Η Κινηματογραφιστική Ομάδα (γνωστή και ως ''φυστικί'') έχει σκοπό, προφανώς (;), τη δημιουργία ταινιών. Μέχρι στιγμής έχει γυριστεί και προβληθεί η ταινία ''Αντίο Κλειώ'' (2006), καθώς και άπειρα βιντεοκλίπ και βίντεο ιδιαίτερης αισθητικής ή μη. Αυτή την περίοδο, προετοιμάζει μία νέα, πολλά υποσχόμενη, παραγωγή, που είναι σίγουρο ότι θα σας συγκλονίσει... άμα τη δείτε ποτέ.

Επίσης παραδίδει σεμινάρια επεξεργασίας βίντεο, σεναρίου και ό,τι άλλο συνεπάγεται στην δημιουργία μιας ταινίας! Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη της ομάδας μπορούν να επιλέξουν από μια σειρά ρόλων και δραστηριοτήτων, όπως: Σκηνοθεσία, Σενάριο, Ηθοποιία, Μακιγιάζ, Σκηνογραφία, Φώτα, Ήχος, Κασκαντέρ, το παιδί που φέρνει τους καφέδες, και άλλα δημιουργικά. Όσοι πιστοί προσέλθετε.
Φοιτητικός Σύλλογος ''Δρόμοι της Ανατολής''

Ο πολυπληθής σύλλογος των Δρόμων της Ανατολής ιδρύθηκε το 2003. Πέρα από εκδηλώσεις με ''αραπίνες, λάγνες, ερωτιάρες'', αποσκοπεί στην επαφή των φοιτητών και της τοπικής κοινωνίας με τους πολιτισμούς και την ιστορία των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Αραβικού Κόσμου, μέσω ποικίλων εκδηλώσεων. Ο Σύλλογος έχει στο ενεργητικό του μια σειρά εκδηλώσεων όπως: Τζαμιά, μιναρέδες και η λατρεία στο Ισλάμ (2003), Χαμάμ, τσεσμέδες και το νερό στο Ισλάμ (2003), Έκθεση βιβλίου από χώρες της Ανατολικής Μεσογείου (τα βιβλία έγιναν δωρεά στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης (2003), Συναυλία κλασικής οθωμανικής μουσικής και προβολή ντοκιμαντέρ «Ο Δρόμος προς τη Δύση» (2004), Εκδήλωση με θέμα: μαρτυρίες γυναικών από μουσουλμανικές κοινωνίες για τις, εμπειρίες τους από τη μετάβαση σε ένα διαφορετικό πολιτισμικό περιβάλλον (2004), Προβολή ντοκιμαντέρ «Το Ταξίδι: Μαρτυρίες Ελλήνων από το Αϊβαλί και Τουρκοκρητικών από το Ρέθυμνο» (2005), Συναυλία με μουσική από την Τουρκία και την κοινή τουρκική και ελληνική παράδοση (2005), από την Τυνησία μέχρι τον Καύκασο με το συγκρότημα ''Λωξάντρα'' (2006), με τον Ziryab Trio σε συνεργασία με τον σύλλογο ''Πρόβα'' (2007), συναυλία yaylı tanbur και κρουστών και σεμινάριο στα maqam και τα κρουστά (Μάρτιος 2008), συναυλία με αφιέρωμα την ''Περσική μουσική'' με τους Pedram KhavarZamini και Siamak Aghaei, αφιέρωμα στο Αφγανιστάν με την συνεργασία της φωτογραφικής και αντιρατσιστικής ομάδας, συναυλία με συνεργασία του μουσικού εργαστηρίου ''Λαβύρινθος'', του Ross Daly και των συνεργατών του, προβολή ντοκυμαντέρ της ταινίας ''Viva Mexico'', στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στο πλαίσιο των Αγανακτισμένων Ρεθύμνου και φιλοξενεί στο Στέκι των Πολιτιστικών ομάδων εργαστήρι κατασκευής ξύλινων παιχνιδιών άλλων πολιτισμών και εποχών μετά από σεμινάρια που πραγματοποιήθηκαν στον χώρο από την ομάδα Kaloumba Association (2012) καθώς και προβολές ταινιών και ξεναγήσεις στην ιστορία και τους πολιτισμούς του Ρεθύμνου για τους πρωτοετείς φοιτητές της κοινωνιολογίας (2006,2007) και συμμετοχή στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ από την ίδρυση του συλλόγου και στα δύο φεστιβάλ των φοιτητικών πολιτιστικών ομάδων του Ρεθύμνου (Μάϊος 2006 και 2007).Είναι μια από τις πιο δραστήριες και αγχώδεις ομάδες κ σκοπεύει να εμπλουτίσει τις δράσεις τις με περαιτέρω εκδηλώσεις, συναυλίες και δραστηριότητες... και μέλη. Αν έχετε γερό στομάχι κοπιάστε...

Φωτογραφική Ομάδα

Η Φωτογραφική Ομάδα ιδρύθηκε μόλις το 2006. Έχει στη διάθεσή της έναν αυτοσχέδιο σκοτεινό θάλαμο στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων. Σκοπός της η γνωριμία με τα τεχνικά μέσα τόσο της αναλογικής όσο και της ψηφιακής φωτογραφίας και η παρουσίαση έργων των μελών της, μέσω ομαδικών εκθέσεων, αλλά και άλλων, γνωστών ή μη, φωτογράφων. Έχει πραγματοποιήσει έκθεση φωτογραφίας των μελών της, στον εκθεσιακό χώρο του Ξενία (2007), έκθεση φωτογραφίας του Βασίλη Κοντοπίδη στο χώρο του πυροβολικού της Φορτέτζας (2007) και έκθεση με τίτλο ''Δίπτυχα'' στον εκθεσιακό χώρο του Ξενία(2008), συμμετοχή στο ''Αφιέρωμα στο Αφγανιστάν'' με προβολή φωτογραφιών γνωστών φωτογράφων, διοργάνωση ''Εβδομάδας φωτογραφίας'' με προβολές ταινιών, ντοκυμαντέρ και ομιλίες του κ.Δεπόλα και κ.Τσαντιρόπουλου, φιλοξενία της έκθεσης του KOEN στο μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καθώς και Έκθεση του Γιάννη Δήμου, Κωσταντίνου Μάνου, Νίκου Οικονομόπουλου στην αίθουσα πυροβολικού στη Φορτέτζα σε συνεργασία με το Athens House of Photography. Οργανώνει, ακόμα, φωτογραφικά workshop και διάφορες εκδρομές σε όμορφα χωριά της Κρήτης με πρόσχημα την φωτογράφισή τους (αλλά με πραγματικό σκοπό την καλοπέραση τους). Παρά τις υπομανιακές τάσεις των μελών της (θα ακούσετε ιδέες μεγαλείου περί υπερομάδας!) είναι γενικότερα καλά παιδιά, σχετικά συνεννοήσιμα (τουλάχιστον τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας). Το μόνο που χρειάζεται είναι μια φωτογραφική μηχανή (εντάξει, και χωρίς αυτήν κάτι γίνεται) και είστε έτοιμοι για ένα μακρύ ταξίδι στον κόσμο της φωτογραφίας (και της ψυχοπαθολογίας).

Ομάδα Αιμοδοσίας ''Φυλή εξ αίματος''

Μια επιπλέον φοιτητική ομάδα ήρθε για να προστεθεί μόλις το 2009 στις Πολιτιστικές Ομάδες. Με το χαρακτηριστικό όνομα ''Φυλή Εξ Αίματος'' , η ομάδα Προώθησης Εθελοντικής Αιμοδοσίας έχει στόχο να προάγει την αλληλεγγύη, τον ανθρωπισμό και....το αίμα (Μουχαχαχα!). Με πολλές αιμοδοσίες στο Πανεπιστήμιο και στην πόλη του Ρεθύμνου, σε συνεργασία με νοσοκομεία της Κρήτης και όχι μόνο, και συμμετοχή στην Πανελλαδική Εθελοντική Αιμοδοσία (2011) με ομάδες προώθησης εθελοντικής αιμοδοσίας από όλη την Ελλάδα, τα ''Βαμπίρ'' είναι εδώ και σας περιμένουν!

Ζωγραφική Ομάδα

Το νεούδι των ομάδων, έχει στο ιστορικό της μαθήματα ζωγραφικής και πάμπολλες συμμετοχές σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις, όσον αφορά το εικαστικό κομμάτι, παρά το νεαρό της ηλικίας της (2011)! Ανεξάρτητα με τις εκθέσεις της σε Λούβρο και Παγκόσμιες Εθνικές Πινακοθήκες, επιδιώκει την γνωριμία με νέα άτομα που έχουν όρεξη για μπογιάτισμα. Του μπι κοντίνιουντ λοιπόν.....

Οι Πολιτιστικές Ομάδες είχαν ενεργό συμμετοχή στην στήριξη των φοιτητικών κινητοποιήσεων τόσο του Μαϊου-Ιουνίου του 2006, του Γενάρη-Φλεβάρη του 2007, όσο και του Σεπτέμβρη του 2011, με συνεχείς πολιτιστικές εκδηλώσεις που πλαισίωναν το πρόγραμμα των καταλήψεων, όπως συναυλίες, προβολές ταινιών, παρουσίαση φωτογράφων, θεατρικά παιχνίδια κ.α.

Στεγάζονται, από το 2010, στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων στην Παλιά Πόλη. Πριν απ' αυτό, οι ομάδες στεγάζονταν στα σπίτια μας, αφού το παλιότερο Φοιτητικό Στέκι, στην Καλλιθέα, έκλεισε με απόφαση της Πρυτανείας και την στήριξη κάποιων παρατάξεων, χωρίς καμία ενημέρωση των πολιτιστικών ομάδων. Μετά από πιέσεις, κινητοποιήσεις και φεστιβάλ διαμαρτυρίας, αποκτήσαμε τον χώρο στη Νικηφόρου Φωκά 82, Μακρύ Στενό, Παλιά Πόλη, όπου μπορείτε να μας βρείτε καθημερινά τα απογεύματα, αφού ο χώρος λειτουργεί και ως αυτοδιαχειριζόμενο καφενείο. Τις Κυριακές πραγματοποιούνται ανοιχτές συνελεύσεις στις 20.00 (νταν!) όπου μπορείτε να μας γνωρίσετε καλύτερα και να ενημερωθείτε για τσι δράσεις μας!!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων