14 Μαρτίου 2013

Καταγγελία Πολιτιστικών Ομάδων για το Δήμο Ρεθύμνου

Μετά από συνέλευση των Πολιτιστικών Ομάδων Φοιτητών Ρεθύμνου αποφασίστηκε η καταγγελία πρακτικών του Δήμου Ρεθύμνου που λειτουργούν ανασταλτικά στη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. Ακολουθεί το κείμενο που έχουμε στείλει στα τοπικά ΜΜΕ.Η «προώθηση» του πολιτισμού στην πόλη του πολιτισμού

Στα τέλη Φεβρουαρίου, μία από τις πολιτιστικές ομάδες φοιτητών που δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο, και συγκεκριμένα οι «Δρόμοι της Ανατολής», επιχείρησε να ζητήσει από την αρμόδια υπηρεσία του δήμου την αίθουσα του Πυροβολικού, που βρίσκεται στη Φορτέτσα, για μια πολύ αξιόλογη διεθνή έκθεση 50 φωτογραφιών με μνημεία των Βαλκανίων («The Balcan Tale»).
Μέλος της ομάδας απευθύνθηκε στην αρμόδια υπάλληλο, όπου πληροφορήθηκε ότι η φόρμα των κρατήσεων για το χώρο «ανοίγει» τέλη Μαρτίου, λόγω του φόρτου εργασίας αυτή την περίοδο με τη διοργάνωση του καρναβαλιού. Αυτό από μόνο του σημαίνει ότι καμία αξιόλογη έκθεση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στο χώρο, καθώς ο προγραμματισμός διεθνών εκθέσεων γίνεται αρκετούς μήνες πριν. 

Στην αίτηση που κατά παραχώρηση δόθηκε στην ομάδα, η οποία πρακτικά ήταν άχρηστη γιατί δεν θα εξεταζόταν το ζήτημα πριν το τέλος Μαρτίου, το μοναδικό σημείο στο οποίο δόθηκε προσοχή ήταν το μεγάλο χρονικό διάστημα που ζητούσαμε το χώρο και όχι το περιεχόμενο της έκθεσης. Η αίσθηση που μας δόθηκε ήταν  ότι αυτή καθαυτή η πολιτιστική δραστηριότητα δεν είχε τόση σημασία, αλλά μόνο η διάρκειά της. Μόλις η αρμόδια υπάλληλος του δήμου αντιλήφθηκε ότι ήμασταν ελαστικοί ως προς το χρόνο, μας πληροφόρησε ότι «εννοείται» πως ο δήμος έχει προτεραιότητα για τη διοργάνωση εκδηλώσεων στο χώρο. Αναρωτιόμαστε για ποιο λόγο να έχει διαφορετική μεταχείριση ο δήμος σε σχέση με τους υπόλοιπους πολιτιστικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο.

Αν και δεν βρέθηκε λύση για τα δύο αυτά εμπόδια, η αρμόδια υπάλληλος ανέφερε και ένα τρίτο στοιχείο που μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη: τη χρέωση του χώρου. Από προηγούμενες συνεργασίες μας με το δήμο, γνωρίζουμε ότι δεν έχει επιχειρηθεί στο παρελθόν η κερδοσκοπική χρήση του συγκεκριμένου χώρου, πράγμα που αποτελεί από μόνο του ανασταλτικό παράγοντα για μη κερδοσκοπικές εκδηλώσεις. Όταν ρωτήσαμε το ακριβές ποσό, φάνηκε ότι αυτό δεν έχει καθοριστεί ακόμη, καθώς η αρμόδια υπάλληλος μάς ενημέρωσε ότι «αν» η χρέωση είναι η ίδια με αυτήν της αίθουσας στο Σπίτι του Πολιτισμού, θα είναι 20 ευρώ την ημέρα (δηλαδή μια έκθεση δύο εβδομάδων θα κοστίσει 300 ευρώ). Όταν ερωτήθηκε για ποιο λόγο χρεώνει ο δήμος, εκείνη απάντησε «Γιατί μπορεί»! 

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του δήμου απέναντι σε μη κερδοσκοπικές ομάδες που με αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να διοργανώσουν πολιτιστικές δράσεις στο Ρέθυμνο. Καταγγέλλουμε αυτή την πρακτική του δήμου μιας πόλης που διαφημίζεται για τον πολιτισμό που προάγει, ενώ στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να λειτουργεί ανασταλτικά στην προαγωγή του πολιτισμού. Αναρωτιόμαστε αν θα είχαμε την ίδια αντιμετώπιση αν ήμασταν ψηφοφόροι του δήμου. Θεωρούμε ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση αξιόλογων πολιτιστικών δράσεων στην πόλη, εκτός από μια καλύτερη αντιμετώπιση από το δήμο, τουλάχιστον τη μη χρέωση των εκθεσιακών χώρων σε όλους όσους επιθυμούν να οργανώσουν εκθέσεις. 

Πολιτιστικές Ομάδες Φοιτητών Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων