Αρχικά, θα θέλαμε να μιλήσουμε λίγο για τον τίτλο του φεστιβάλ και την επιλογή την οποία κάναμε. Αν και ο όρος Queer Cinema, φαίνεται να έχει καθιερωθεί μέχρι σήμερα για ταινίες με LGBTQI+ περιεχόμενο, έχει υπάρξει μία διαμάχη ως προς το εάν ο όρος queer cinema, αντιπροσωπεύει το περιεχόμενο και το μήνυμα των ταινιών οι οποίες -όπως φαίνεται μάλλον λόγω αυθαιρεσίας των κριτικών κινηματογράφου- έχουν μπει κάτω από αυτήν την ταμπέλα, για να εκφράσουν αυτές τις ταινίες. Στα πλαίσια αυτά, μέσω της συνεργασίας των δύο ομάδων μας, καταλήξαμε στο ότι ο όρος queer cinema, μπορεί να αποδοθεί σε ταινίες όπως εκείνες του Araki, που βασίζονται πάνω και στην queer θεωρία της Judith Butler, συμφωνώντας με την B Ruby Rich η οποία εισήγαγε αυτό τον όρο ενατενίζοντας ένα νέο κουίρ σινεμά (Νew Queer Cinema) το οποίο θα μεταφέρει το πρόταγμα της αμφισβήτησης και διάλυσης των ταυτοτήτων. Η σκέψη μας αυτή, για ένα φεστιβάλ New Queer Cinema, αμέσως απέκλειε την προβολή των προβλημάτων, ανησυχιών, συναισθημάτων, αλλά και την ίδια τη ζωή και αλληλεπίδραση των προσώπων τα οποία πρωταγωνιστούν σε -ανεξάρτητες κατά βάση -ταινίες με LGBTQI+ περιεχόμενο, κάτι που μας οδήγησε και στη διεύρυνση των επιλογών μας.
Η πορεία αυτού του κινηματογραφικού είδους, το οποίο εκπροσωπεί κατά βάση τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, φαίνεται να έχει μία μακρά ιστορία, πέρα από τη μεγάλη παραγωγή των queer ταινιών από τη δεκαετία του 90’ και έπειτα. Ήδη από τη δεκαετία του 60’, υπάρχει το avant-garde ρεύμα του Underground Film από διάφορους κινηματογραφιστές, ανάμεσά τους και γκέι κινηματογραφιστές, όπως ο θρυλικός Andy Warhol. Το ρεύμα αυτό, θα σταθεί κομβικό στην απεικόνιση του ομοερωτισμού στην μεγάλη οθόνη, και θα οδηγήσει σταδιακά στην υιοθέτηση της κουλτούρας αυτής από τον εμπορικό κινηματογράφο. Δείγμα του ρεύματος αυτού, αποτελεί το Scorpio Risng (1963) του Kenneth Anger, που μέχρι σήμερα θεωρείται προπομπός του πνεύματος της αμφισβήτησης στο σινεμά. Έπειτα από την είσοδο αυτή στον εμπορικό κινηματογράφο, αλλά και τη μετέπειτα πρωτοβουλία για ένα ανεξάρτητο queer cinema της δεκαετίας του 90 (της ταραγμένης χρονιάς του AIDS), τα βλέμματα στα φεστιβάλ στράφηκαν σε αυτό το πολλά υποσχόμενο είδος, για το οποίο υπήρχε ενδιαφέρον χρηματοδότησης. Αυτό οδήγησε όχι μόνο στην ενίσχυση του queer cinema, αλλά και στην ενίσχυση και των LGBTI+ κινηματογραφιστών στα πλαίσια της αλληλεγγύης της κοινότητας, κάτι που συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας, χωρίς βέβαια να λογοκρίνεται η ανάγκη της έκφρασης.
Το Φεστιβάλ LGBTI+ Κινηματογράφου θα πραγματοποιηθεί στις 03-04-05 Δεκεμβρίου στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων (Νικηφόρου Φωκά 82, Μακρύ Στενό/Παλιά Πόλη).
Πρόγραμμα ταινιών:
Πέμπτη 03/12
19:00 The Way He Looks (2014) Daniel Ribeiro
21:00 XXY (2007) Lucia Puenzo
23:00 Somethinhg Must Break (2014) Esther Martin Bergsmark
Παρασκευή 04/12
19:00 How To Survive A Plague (2012) David France
21:00 Cloudburst (2011) Thom Fitzgerald
23:00 Wild Side (2004) Sebastien Lifshitz
Σάββατο 05/12
19:00 Tangerine (2015) Sean Baker
21:00 You and The Night (2013) Yann Ganzalez
23:00 The Angelic Conversation (1985) Derek Jarman
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου