22 Ιουνίου 2017

Κάλεσμα σε ανοιχτή συνέλευση για το Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων

Το Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων λειτουργεί εδώ και 7 χρόνια στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου. Αυτά τα χρόνια η διαχείριση του γίνεται μέσα από τη γενική συνέλευση του χώρου, αδιαμεσολάβητα, με όρους οριζοντιότητας και αντιιεραρχικά. Σε αντίθεση με άλλα θεσμικά κατοχυρωμένα πολιτιστικά κέντρα, δεν προωθεί την τέχνη και τον πολιτισμό, όπως αυτά ορίζονται από την κυριαρχία, αλλά τα καθιστά προσβάσιμα από όλα τα κοινωνικά κομμάτια, ενάντια στη μαζική κουλτούρα και με αντιεμπορευματικά χαρακτηριστικά. Καλύπτει τις ανάγκες τόσο της φοιτητικής κοινότητας, όσο και των καταπιεσμένων κομματιών της κοινωνίας, για ελεύθερη έκφραση, δημιουργία και συναναστροφή, μακριά από τους κυρίαρχους όρους. Ταυτόχρονα, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις διαδικασίες και τις δράσεις του ανταγωνιστικού κινήματος της πόλης και σήμερα είναι ο μοναδικός ανοιχτός κοινωνικός χώρος, που μπορεί να λειτουργήσει ως κέντρο αγώνα στην πόλη.

Οι ανάγκες για σίτιση, στέγαση και δωρεάν σπουδές είναι αξεδιάλυτες από τις ανάγκες για πολιτιστική και πολιτική έκφραση. Έτσι η διεκδίκηση ενός Στεκιού γεννήθηκε παράλληλα με τις διεκδικήσεις του φοιτητικού κινήματος, εκκινώντας από τη δεκαετία του '90 και παραμένοντας διαχρονικό ζήτημα μέχρι το 2010, οπότε και ξεκίνησε τη λειτουργία του στη Νικηφόρου Φωκά 82.

Σήμερα 21/06/2017 μας κοινοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Κρήτης η επιβαλλόμενη εκκένωση του χώρου εντός της προθεσμίας λίγων ημερών και η αδυναμία από πλευράς του να καλύψει τις ανάγκες των πολιτιστικών ομάδων και των φοιτητριών/-των σε κάποιον άλλο ήδη υπάρχοντα χώρο. Αυτό προέκυψε από την άρνηση για ανανέωση της μίσθωσης από πλευράς του ιδιοκτήτη του κτιρίου και την παθητική έως αδιάφορη στάση του ιδρύματος τους τελευταίους 6 μήνες που διαρκεί η συζήτηση για το μέλλον τόσο του Στεκιού όσο και των Πολιτιστικών Ομάδων.

Σε μια εποχή που τίποτα δεν είναι δεδομένο, κάποιες και κάποιοι από εμάς θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τα κεκτημένα του παρελθόντος. Η υπεράσπιση του Στεκιού αποτελεί υπόθεση όχι μόνο της φοιτητικής κοινότητας, αλλά και κομματιών του ανταγωνιστικού κινήματος που αντιπαλεύουν τις λογικές και πρακτικές που επιβάλλονται από τα πάνω, ετεροκαθορίζουν τις ανάγκες μας και εξουσιάζουν τις ζωές μας.

Καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση, Πέμπτη 22/06, στις 8 μ.μ. στο Στέκι Πολιτιστικών Ομάδων, Νικηφόρου Φωκά 82- Μακρύ Στενό
Συνέλευση για την υπεράσπιση του Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δράσεις/Εκδηλώσεις Στεκιού Πολιτιστικών Ομάδων